1 2 3 4 5 6 7 8

A melanocita nevû sejttípus felelôs a bôr és a szôr színéért. A melenocitákban találhatóak a pigmentgranulumok, amelyek kétfélék lehetnek: az eumelanin felelôs a sötétebb színekért (fekete, kék, barna), a feomelanin erdményezi a világos (vörös, tan) színeket.
Az embrió fejlôdésének bizonyos szakaszában a melanociták kiáramlanak a test azon részeibe, ahol a színezet megjelenik. Más érzékekô sejtek is így áramlanak ki, ez az oka annak, hogy az érzékszervek genetikai rendellenességei kapcsolatban lehetnek bizonyos színekkel és mintázatokkal (merrt a sejte helyváltoztatása közben problémák lépnek fel). A melanocitákban többféle mechanizmus kontrollálja a pigmentek kialakulását. Jó néhány enzim katalizálja a tirozin kémiai átalakulását pigmentekké. Az a gén, amely meghatározza a szôrzet színét, befolyásolhatja az említett folyamatot (és még néhán másikat).

 

A (aguti)
Az A lókusz határozza meg a pigmentek eloszlását egy szál szôrben. A gén a szôrfollikulusokban hat, ahol a melanocitákból eumelanin vagy feomelanin lesz (sötét pigment vagy tan pigment). Az aguti szín nem fordul elô a border collie-ban.
Ay (sable)
A sable szín elég ritka, és gyakran nem a klasszikus módon jelentkezik: sötétebb dorzális rész világosabb abdomennel – a szôrszál vége tehát sötét. Néhány szerzô úgy gondolja, hogy az AyAt kutyák sötétebbek, mint az AyAy-ok. Az AyAy kombinációt halálosnak tartják (még a méhen belül elpusztulnak a kiskutyák).
Tricolor (at)
Az at allél a fehér színnel okozza a tricolor (at) mintázatot. A tan jegyek bizonyos testrészeken fordulhatnak elô, az állat homozigóta (atat).
Saddle (asa)
A saddle mintázat a sable-hez hsaonlóan foltokként jelenik meg a háton. A fejen is lehenek sötét jegyek. A mintázat nem olyan jellegzetes, mint a tricolor.
Allélok:
A – teljesen színezett
Ay – sable
Asa – aguti (nincs borderben)
at – tricolor

B (fekete/barna)
A melanin képzésének folyamatában az egyik lépés egy enzim miatt megváltozik, ennek eredményeképpen az eumelanin granulátumok (bb) barnák, nem feketék, és az alakjuk is más.
B – fekete
b – barna

D (halványító)
A D gén határozza meg a melanociták alaját. A dd állatokban a sejtek alakja formátlanná válik, a pigmentgranulátumokból kevesebb van, és nagyobbak, a szín halványabb, bár a melanintermelés nem sérül. A feketébôl kék, a barnából lilac lesz.
D – nem halványított
d – halványított

E (extension – kiterjesztô, hozzáépítô)
Egy hormon szintézise elmarad, ezért a feomelanin láthatóvá válik. Ez az ausztrálvörös vagy más néven sárga szín.
E – eumelanin megjelenik
e – eumelanin elnyomva (vörös)

M (merle)
Ez a szín domináns gén eredménye, ha a domiáns gén csak egyszer van jelen, az alapszínen szokatlan mintázat jelenik meg, a hígulás különbozô mértékû lehet. Ha a kutyában kettô van ebbôl a génbôl, a hígulás még nagyobb mértékû, a gyakran majdnem teljesen fehér állatok vakok, süketek és/vagy sterilek lehetnek. A merle gén tehát teljesen csak a homozigóta egyedeknél jelenik meg (köztes öröklésmenet). A heterozigóták nem lesznek betegek, így a szín biztonsággal használható (ha nem merlét kereszteznek merlével). Nagyon ritkán a merle kutyán nem látszik a merle gén hatása (fantom merle). A sable merléken a mintázat csak kölyökkorban látható, ezért biztonság kedvéért merlét sable-lel nem szokás keresztezni.
M – merle
m – nem merle

S (foltosság)
A színek eloszlását kontrollálja a testen. S alig fordul elô ebben a fajtában, és az se is elég ritka. Balószínûleg az sl a leggyakoribb. A nagyon fehér borderek általában swsw-k (kivétel a dupla merlék).
S – teljesen pigmentált
si – ír foltos (collie jegyû)
sp – piebald foltos
sw – extrém fehér (csak a fülek és a faroktô színes)

T (ticking)
Hasonlít a merléhez, köztes öröklésmenetû, de a "csíkozottság" a kölykökön nem látható, hanem kialalkul. Apró pettyek, csíkok jellemzik. TT állatokon erôsebben látható.

 

 

Lókusz
A
B
D
E
M
S
Fekete-fehér
A-
B-
D-
E-
mm
sisi
Kék-fehér
A-
B-
dd
E-
mm
sisi
Barna-fehér
A-
bb
D-
E-
mm
sisi
Lilac
A-
bb
dd
E-
mm
sisi
Ausztrálvörös(sárga)-fehér
A-
B-
D-
ee
mm
sisi
Sable
Ay-
B-
D-
E-
mm
sisi
Saddle
asaasa
B-
D-
E-
mm
sisi
Tricolor
atat
B-
D-
E-
mm
sisi
Barna-tricolor
atat
bb
D-
E-
mm
sisi
Kék-tricolor
atat
B-
dd
E-
mm
sisi
Blue merle
A-
B-
D-
E-
Mm
sisi
Red merle
A-
bb
D-
E-
Mm
sisi

 

 

Fekete-fehér
(Móric)

Kék-fehér
(Escorial Blue of Forestry Farm)

Tricolor
(Big Boss of FF)

Barna
(Deep Love at Wendigo's Wind)

Kék-tricolor
(FF Honey Babey)

Lilac (barna-kék)
(Bob from Shadow of the M.)

Ausztrálvörös
(Rhonabwy Awsome Lady)

Ausztrálvörös-kék
(Rozi)

Blue merle (Dunnorthac Woosh Its Blue at Rannaleroch)

Blue merle (tan jegy csak a szôszál végén!) (Japanese Girl at R. P.)

Blue merle-tricolor
(Calm Before The Storm at W's W)

Slate merle
(Athos Druna Blue)

Rövid szôrû
(V'Nevian MacLeod Silvertip)

Red merle
(Elite of Maranns Home)